Picanha – en undervärderad detalj

Publicerat

Provade för första gången på Kamadon att grilla Picanha. Blev så magiskt gått. Mörare kött får man leta efter, men till skillnad från andra detaljer så får du här en även fantastiskt kraftig köttsmak.

Jag valde en temperatur på grillen runt 100 grader. Efter ca timmen hade köttet nått rätt temperatur för steg ett. Någon stans mellan 50 – 55 grader. Nu tog jag av den och lät den vila ca 10 minuter. Under den tiden tog jag bort deflektorplattan (keramisk platta som förhindrar direkt värme från glöden) från grillen. Öppnade ventilerna på fullt för att få riktigt varmt för det avslutande steget i grillningen.

Sedan skar jag upp fyra, fem centimeters skivor av köttet. Viktigt här är att skiva längst med fibrerna i köttet. Sedan kastade jag på skivorna på den nu rätt varma grillen, runt 250 grader. Grilla snabbt, kanske 30 sekunder på var sida. Låt köttet vila några minuter till efter det för att slutligen tranchera u lagoma skivor. Himmelskt gott!