Rökning av sidfläsk och tjocka revben

Publicerat

För att lära mig mer om både min nya grill och om rökning generellt tänkte jag testa på rökning av sidfläsk och tjocka revben.

Jag har börjat med att lägga köttet i saltlag. Jag valde att testa med åtta procentig saltlag med 1 matsked socker per liter vatten. Saltet jag använder är färdigblandat nitritsalt som jag köpt hos Sandströms kött och chark. För mig blev tre liter lag alldeles lagom. Så nu väntar jag på att det ska bli färdigsaltat. Tänker mig tre dagar i lag då det var förhållandevis små bitar kött. Sedan blir det ytterligare minst 1 dygn för köttet att torka. Efter det åker de på grillen för några timmars rökning på ca 110 grader. Kommer använda lönn- och enchunks.

Resultatet blev fantastiskt. Både som smörgåsmat, men kommer även användas exempelvis i en Boeuf bourguignon.